Tuky – sú naozaj také zlé a nebezpečné pre naše telo?

Už niekoľko desaťročí nás médiá a odborníci presviedčajú, aké sú tuky zlé a ako sa z nich priberá. Žiaľ za najhoršie sa považujú práve tie tuky, ktoré nám najviac chutia – nasýtené tuky ako maslo, masť, plnotučné syry atď.. Propagujú nízkotučné výrobky a margaríny ako zdravé a chrániace naše srdce. A my masírované médiami a odborníkmi v domnení, že robíme niečo pre naše zdravie, jeme tieto nízkotučné a nemastné potraviny aj napriek tomu, že nám nechutia. To je jeden z dôvodov, prečo mnohé z nás na nízkotučnej diéte dlho nevydržíme. Lebo nám proste nechutí. Ďalším dôvodom je fakt, že tuk sa v nízkotučných potravinách nahrádza škrobmi a cukrami, ktoré zvyšujú tvorbu inzulínu v krvi, prudko nám klesne hladina cukru a o chvíľu sme opäť hladné. Preto vyraďte PROSÍM zo svojho jedálnička nízkotučné výrobky.

K démonizácii tukov prispela štúdia vedca Ancela Keysa, ktorý spojil príjem nasýtených tukov s nárastom srdcových chorôb. Má to mať na svedomí cholesterol, ktorý tieto tuky obsahujú. Keys však manipuloval údajmi, aby sa jeho teória potvrdila. Mnohé vedecké poznatky túto teóriu nepotvrdzujú. Na vine sú transmastné kyseliny v margarínoch a rafinovaných rastlinných olejoch nízkej kvality. Týchto sa treba VYSTRÍHAŤ!

Naše telo nasýtené tuky potrebuje. V priebehu ľudského vývoja sa naše telo prispôsobilo ich konzumácii. 54 % celkového obsahu tukov v materskom mlieku je nasýtených! Cholesterol je pre naše telo nevyhnutný a pečeň si ho vyrába podľa toho, ako ho naše telo potrebuje. Takže ak by ste ho nekonzumovali, telo si ho vyrobí podľa potreby.
Mozog zo 70% tvoria tuky a potrebuje ich na svoje fungovanie. Pri nízkotučnej diéte náš mozog HLADUJE. Tuk tvorí základ obalu nervov-myelínu, ktorý umožňuje efektívnejší prenos elektrických impulzov.

Naše bunkové steny majú fosfolipidovú bariéru, ktorá obsahuje mastné kyseliny a udržiava sa vďaka prijímaniu dobrých tukov. Bez tejto ochrannej vrstvy sa naše bunkové steny stávajú priepustnými a potom sme menej odolní voči voľným radikálom, ktoré vedú k vzniku rakoviny, autoimunitných a iných ochorení. Tuky nám zabezpečujú funkčný imunitný a hormonálny systém. Vďaka nim máme peknú pokožku,vlasy aj nechty. Vitamíny rozpustné v tukoch A,D,E a K sa môžu v tele rozložiť a vstrebať len za prítomnosti tukov.

Majú vysokú zasycovaciu schopnosť, takže po ich konzumácii príde hlad oveľa neskôr ako keď zjete sacharidové jedlo.

Okrem nasýtených tukov je pre naše telo veľmi dôležitý príjem esenciálnych mastných kyselín, lebo si ich telo nevie vyrobiť samé a jediným zdrojom je potrava. Patria medzi ne polynenasýtené omega3 a omega 6 mastné kyseliny.
V našej strave prevládajú omega6 mastné kyseliny vďaka vysokej konzumácii rastlinných olejov a hydiny a nízkej konzumácii rýb. Táto prevaha spôsobuje v tele zápaly. Oproti tomu omega3 mastné kyseliny pôsobia protizápalovo.

Zdravý pomer medzi omega3-omega6 by mal byť v rozmedzí 1:1 – 1:5. Preto je dôležité, aby ste zvýšili príjem omega3 kyselín. Najlepšie zdroje sú aljašský losos (u nás problém, ale u susedov zoženiete), sardinky alebo sardely, kvôli nižšiemu obsahu toxínov. Môžete ich doplniť formou rybieho oleja z treščej pečene alebo krill oleja. Ten má v porovnaní s rybím olejom 50-krát vyšší obsah antioxidantu astaxantín, ktorý zabraňuje oxidácii (čo je u rybieho oleja problém, prevažne kapsule bývajú už zoxidované) a tiež nevyvoláva grganie:-).

Rastlinné omega-3 obsahujú predovšetkým mastnú kyselinu ALA. Kyselina ALA je ale sama o sebe pre naše telo nevyužiteľná a preto dochádza k jej premene na EPA a následne tiež na DHA. Telo je ale schopné premeniť iba 2-5 % pôvodného množstva. U rastlinných omega-3 je tak vstrebateľnosť len veľmi malá, zatiaľ čo živočíšne omega-3 naše telo vstrebáva až na 98 %!
Obzvlášť tehotné a tie, ktoré kojíte, by ste si mali zabezpečiť potrebný príjem omega3 tukov, lebo je nesmierne dôležitý pre zdravý, normálny vývoj mozgu, očí a nervového systému dieťaťa.
Omega 3 tuky nám pomáhajú tlmiť výkyvy nálad počas PMS, určite viete, o čom hovorím. Prevaha omega6 MK oproti omega3 MK spôsobuje vyšiu produkciu Prostaglandínu PgE2, ktorý spôsobuje kŕče v maternici a tým menštruačné bolesti. Naproti tomu konzumácia vyššie spomínaných rýb zvyšuje tvorbu prostaglandínov, ktoré tlmia menštruačné bolesti. (PgE1 a PgE3).
S príjmom doplnkov to netreba preháňať a držať sa odporúčaného dávkovania.

Niet pochýb, že tuky sú nevyhnutnou súčasťou nášho jedálnička. Nie všetky tuky sú však vhodné.
Aké sú tie správne tuky okrem vyššie spomínaných?
Avokádo, maslo alebo ghee, kokos a kokosový olej, surové kakaové maslo, surové orechy a semená, olivový olej, nepasterizované plnotučné mlieko a mliečne výrobky (ovčie a kozie), kvalitné vajíčka (žĺtka) od sliepok z voľného chovu, mäso zo zvierat chovaných trávou, kvalitná horká čokoláda (nad 70% obsahu kakaa).
Na tepelnú úpravu je okrem kokosového a olivového oleja vhodná kvalitná (nie priemyselne spracovaná) masť – bravčová, husacia alebo kačacia.

Silvia Sklabinska
Som nadšeným stúpencom zdravého životného štýlu a mojim poslaním je inšpirovať ženy a pomáhať im, aby aj ony viedli zdravší a plnohodnotný život v súlade so svojim cyklom. Som autorkou knihy Kuchárska kniha pre všetky fázy vášho cyklu>> Môj príbeh si prečítate tu>>
Komentáre