Menu pre luteálnu (premenštruačnú) fázu

Premenštruačná fáza sa môže prejavovať rôznymi symptómami ako je náladovosť, rôzne chute, nafukovanie, podráždenosť, zadržiavanie vody. Potraviny určené pre túto fázu majú zmierňovať tieto prejavy.
Tekvica vďaka obsahu vitamínov skupiny B má upokojujúce účinky na nervovú sústavu, vláknina zabezpečuje hladké trávenie a prečisťuje črevá, čím pomáha proti nafukovaniu, draslík sa postará o vylúčenie zadržiavanej vody z tela. Semená tekvice sú jedným z najbohatších zdrojov aminokyseliny tryptofán, ktorá je dôležitá pri produkcii sérotonínu a tak priaznivo ovplyvňuje náladu. Sú bohaté na zinok, ktorý podporuje činnosť pečene  a tým odbúravanie nadbytočného estrogénu.
Treska je dôležitým zdrojom vitamínov A, B, D, E , je veľmi bohatá na bielkoviny a obsahuje tiež tryptofán. Z minerálov je dôležitý obsah zinku a selénu, ktoré majú antioxidačné  účinky a sú nevyhnutné pre správnu činnosť pečene.
Pečená koreňová zelenina obsahuje zdravé prírodné cukry, chutí sladko a uspokojí naše chute.
Avokádový olej má podobný výživový profil ako olivový olej, ale má pridanú hodnotu v tom, že je zdrojom biologicky dostupného fyto-testosterónu, ktorý pôsobí preventívne proti prebytku estrogénu a obsahuje tuky, ktoré sú nevyhnutné pre transport hormónov v krvi.

 

Tekvicová polievka

Potrebujeme:

1 kg tekvice Hokkaido
2 mrkvy
2 zemiaky
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja alebo masla Ghee
750 ml  hovädzieho vývaru
morskú/himalájsku soľ, čierne korenie
4 lyžice kokosovej smotany alebo kozieho jogurtu
tekvicové semienka, avokádový olej

Postup:
Tekvicu, mrkvu a zemiaky ošúpeme a nakrájame na kúsky. Cibuľu a cesnak  restujeme v hrnci na oleji asi 3 minúty. Potom pridáme zvyšnú zeleninu,  zalejeme vývarom a varíme pod pokrievkou domäkka. Na záver polievku rozmixujeme dohladka a ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Ozdobíme kokosovou smotanou alebo kozím jogurtom a tekvicovými semienkami. Postriekame avokádovým olejom.

 

Zapekaná treska so zeleninou

Potrebujeme:

2 kocky aljašskej tresky
2 strúčiky cesnaku
200 g mrazenej zeleninovej zmesi (mrkva, brokolica, karfiol)
1 ovčí alebo kozí  jogurt
Nastrúhaný ovčí syr  pecorino
2 PL Ghee masla
Citrónovú šťavu
Himalájsku soľ, korenie

Postup
Tresku osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Opekáme ju na 1 PL Ghee masla z každej strany asi minútu. Tresku vyberieme a vo výpeku si opečieme aj zeleninu. Do pekáča vymasteného Ghee maslom si najskôr uložíme zeleninu, na ktorú položíme tresku. Jogurt zmiešame so syrom, soľou, korením a prelisovaným cesnakom a navrstvíme ho na zeleninu s treskou. Pečieme v rúre pri teplote 160°C asi 20 minút.

A k tomu nejaký fajnový listový šalát, ktorý doplní zásoby magnézia upokojujúceho naše nervy a vápnika proti zadržiavaniu vody v tele.

Tieto a ešte mnoho iných skvelých receptov nájdete v Kuchárskej knihe pre všetky fázy vášho cyklu.

Silvia Sklabinska
Som nadšeným stúpencom zdravého životného štýlu a mojim poslaním je inšpirovať ženy a pomáhať im, aby aj ony viedli zdravší a plnohodnotný život v súlade so svojim cyklom. Som autorkou knihy Kuchárska kniha pre všetky fázy vášho cyklu>> Môj príbeh si prečítate tu>>
Komentáre