Premenštruačná fáza sa môže prejavovať rôznymi symptómami ako je náladovosť, rôzne chute, nafukovanie, podráždenosť, zadržiavanie vody. Potraviny určené pre túto fázu majú zmierňovať tieto prejavy.
Tekvica vďaka obsahu vitamínov skupiny B má upokojujúce účinky na nervovú sústavu, vláknina zabezpečuje hladké trávenie a prečisťuje črevá, čím pomáha proti nafukovaniu, draslík sa postará o vylúčenie zadržiavanej vody z tela. Semená tekvice sú jedným z najbohatších zdrojov aminokyseliny tryptofán, ktorá je dôležitá pri produkcii sérotonínu a tak priaznivo ovplyvňuje náladu. Sú bohaté na zinok, ktorý podporuje činnosť pečene a tým odbúravanie nadbytočného estrogénu.
Treska je dôležitým zdrojom vitamínov A, B, D, E , je veľmi bohatá na bielkoviny a obsahuje tiež tryptofán. Z minerálov je dôležitý obsah zinku a selénu, ktoré majú antioxidačné účinky a sú nevyhnutné pre správnu činnosť pečene.
Pečená koreňová zelenina obsahuje zdravé prírodné cukry, chutí sladko a uspokojí naše chute.
Avokádový olej má podobný výživový profil ako olivový olej, ale má pridanú hodnotu v tom, že je zdrojom biologicky dostupného fyto-testosterónu, ktorý pôsobí preventívne proti prebytku estrogénu a obsahuje tuky, ktoré sú nevyhnutné pre transport hormónov v krvi.
Potrebujeme:
1 kg tekvice Hokkaido
2 mrkvy
2 zemiaky
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja alebo masla Ghee
750 ml hovädzieho vývaru
morskú/himalájsku soľ, čierne korenie
4 lyžice kokosovej smotany alebo kozieho jogurtu
tekvicové semienka, avokádový olej
Postup:
Tekvicu, mrkvu a zemiaky ošúpeme a nakrájame na kúsky. Cibuľu a cesnak restujeme v hrnci na oleji asi 3 minúty. Potom pridáme zvyšnú zeleninu, zalejeme vývarom a varíme pod pokrievkou domäkka. Na záver polievku rozmixujeme dohladka a ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Ozdobíme kokosovou smotanou alebo kozím jogurtom a tekvicovými semienkami. Postriekame avokádovým olejom.
Potrebujeme:
2 kocky aljašskej tresky
2 strúčiky cesnaku
200 g mrazenej zeleninovej zmesi (mrkva, brokolica, karfiol)
1 ovčí alebo kozí jogurt
Nastrúhaný ovčí syr pecorino
2 PL Ghee masla
Citrónovú šťavu
Himalájsku soľ, korenie
Postup
Tresku osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Opekáme ju na 1 PL Ghee masla z každej strany asi minútu. Tresku vyberieme a vo výpeku si opečieme aj zeleninu. Do pekáča vymasteného Ghee maslom si najskôr uložíme zeleninu, na ktorú položíme tresku. Jogurt zmiešame so syrom, soľou, korením a prelisovaným cesnakom a navrstvíme ho na zeleninu s treskou. Pečieme v rúre pri teplote 160°C asi 20 minút.
A k tomu nejaký fajnový listový šalát, ktorý doplní zásoby magnézia upokojujúceho naše nervy a vápnika proti zadržiavaniu vody v tele.
Tieto a ešte mnoho iných skvelých receptov nájdete v Kuchárskej knihe pre všetky fázy vášho cyklu.