Menu pre zdravú ovuláciu

V ovulačnej fáze by sme mali v prvom rade vhodnou stravou podporiť  vaječníky, aby sa uvoľnilo čo možno najzdravšie vajíčko. Na to je nevyhnutný dostatočný príjem zinku, železa, vitamínov skupiny B, obzvlášť kyseliny listovej a B12, vitamínov C a E. Omega 3 mastné kyseliny sú potrebné pre hormonálnu rovnováhu.

Na vitamín B12 a zinok je bohaté jahňacie mäso – nie je u nás veľmi populárne, čo je škoda, lebo je veľmi chutné a výživné. Je výborným zdrojom bielkovín a vitamínov skupiny B. Mäso z jahniat dokáže pokryť až 100% odporúčaného denného príjmu vitamínu B12. Priemerná porcia obsahuje až 45% ODD zinku, ktorý je dôležitý pre rast a hojenie. Obsahuje tiež železo v ľahko vstrebateľnej forme, vápnik, fosfor, horčík, draslík, sodík a vitamíny E, D a K.
Baklažán – obsahuje predovšetkým vitamín K, B1, B3, B6, B9 a vitamín C. Podporuje imunitný systém, pôsobí antibioticky, prečisťuje krv a podporuje činnosť pečene. Silné antioxidačné farbivo šupky antokyanín účinne chráni membrány nervových buniek a vitamín B1 podporuje tvorbu acetylcholínu, ktorý prenáša signály z mozgu do svalov.
Červená šošovica – je najlepšie stráviteľnou strukovinou, má najsladšiu chuť a veľmi rýchlo ju uvaríte. Je bohatým zdrojom železa, fosforu, selénu, draslíka, horčíka, vápnika, zinku i vitamínu B-6. Škroby sa vďaka obsahu vlákniny vstrebávajú veľmi pomaly, čo vedie k postupnému uvoľňovaniu glukózy do krvi a nespôsobuje výkyvy hladiny cukru. Dodáva tým energiu priebežne a zasýti na dlhšiu dobu. Reguluje funkciu čriev, pomáha pri vylučovaní, pôsobí preventívne proti anémii.
Chia semienka majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín. Upravujú hladinu cukru v krvi, zlepšujú pamäť a podporujú koncentráciu. Chia semienka obsahujú taktiež látky dôležité pre zdravie kostí, ako sú vápnik, fosfor, horčík a proteíny. Pri namočení tvoria sliz, podobne ako ľanové semená, ktorý podporuje trávenie a vylučovanie.
Maliny, jahody – 100 g jahôd ponúka neuveriteľných 100 % dennej odporúčanej dávky vitamínu C, známeho bojovníka proti infekciám, ale sú tiež nabité mangánom a kyselinou listovou, rovnako ako draslíkom. Sú  bohatým zdrojom antokyanínu, flavonolov, kyseliny elagovej a fenolovej, všetkých fytonutrientov, ktoré spolu znásobujú protizápalový účinok. Minerály ako meď pre zdravý vývoj červených krviniek sa v jahodách vyskytujú tiež v hojnom množstve, rovnako ako fluorid, železo a jód.
Kurkuma – zlepšuje cirkuláciu krvi do všetkých orgánov, vrátane maternice a vaječníkov. Čím lepšia je cirkulácia, tým viac kyslíka sa dostáva k orgánom a tým sú zdravšie.

Polievka z červenej šošovice

Potrebujeme

2 PL olivového oleja
1 cibuľu
2  mrkvy
3 strúčiky cesnaku
1 lyžička mletej rasce
1 lyžička červenej mletej papriky
2 šálky červenej šošovice
2 L vývaru (zeleninový, kurací)
½ lyžičky kurkumy
Soľ, mleté čierne korenie

Postup

Deň vopred si namočíme šošovicu.  Na olivovom oleji opečieme cibuľku s cesnakom,  po chvíli pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, rascu, papriku a  napokon nasypeme hrnček červenej šošovice. Prilejeme vývar a privedieme do varu. Následne oheň stíšime a varíme asi  20 minút, kým nie je šošovica mäkká. Na záver všetko rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme kurkumu a dochutíme, ak je to potrebné. Posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou.

 

Musaka

Potrebujeme

2 PL avokádového alebo olivového oleja
450 g mletého jahňacieho mäsa
1 PL nasekanej petržlenovej vňate
1 ČL oregana, tymiánu
1 strúčik cesnaku nasekaný nadrobno
1 vajce
himalájska/morská soľ  a korenie podľa potreby
140 g feta ovčieho syra
8 plátkov baklažánu
1 hrnček ovčej ricotty alebo syra

Postup

Jahňacie mäso zmiešame  s petržlenovou vňaťou, oreganom, tymianom a cesnakom. Pridáme vajce, osolíme a okoreníme. Potom pridáme feta syr a premiešame. Na vymastený pekáč si naukladáme 4 plátky baklažánu, na tie navrstvíme rovnomerne mäsovú zmes a zakryjeme plátkami baklažánu. Baklažán potrieme olejom a posypeme ricottou. Pečieme pri teplote 175 °C asi 45 minút. Servírujeme posypané oreganom.

 

Chia čokoládový puding s malinami

Potrebujeme

60 g horkej čokolády (70 % kakaa)
1 ½ šálky mlieka
3 PL chia semienok
½ šálky malín čerstvých alebo mrazených

Postup

Horkú čokoládu si roztopíme v 1 šálke mlieka, odstavíme z ohňa a potom primiešame zvyšok  mlieka,  necháme vychladnúť. Po vychladnutí rozmixujeme s chia semienkami. Po desiatich minútach znovu premiešame. Dáme do pohárov a navrch poukladáme celé alebo rozmixované maliny. Maliny je možné nahradiť aj jahodami.

Silvia Sklabinska
Som nadšeným stúpencom zdravého životného štýlu a mojim poslaním je inšpirovať ženy a pomáhať im, aby aj ony viedli zdravší a plnohodnotný život v súlade so svojim cyklom. Som autorkou knihy Kuchárska kniha pre všetky fázy vášho cyklu>> Môj príbeh si prečítate tu>>
Komentáre