Rakovina prsníka – dá sa jej predísť? 2. časť

Predchádzanie rakovine prsníka je oveľa dôležitejšie a účinnejšie, ako sa ju snažiť len odhaliť vyšetreniami. Zmenou Vášho životného štýlu môžete výrazne znížiť riziko ochorenia na rakovinu.

A aké konkrétne kroky Vám v tom pomôžu?

Vyhýbať sa syntetickým chemickým látkam je významným faktorom prevencie rakoviny. Množstvo chemických látok nachádzajúcich sa v ovzduší, vode, jedle, oblečení, produktoch osobnej starostlivosti, čistiacich a pracích prostriedkoch vytvára obrovský nápor na naše telá. Podľa amerického profesora, vedca a patológa Jose Russa (Fox Chase Cancer Center) sú prsia ako špongia nasávajúca všetko z okolitého prostredia.
Možno budete namietať, že je týchto látok okolo nás tak veľa, že sa im nedá vyhnúť. Úplne určite nie, ale musíme sa pokúsiť znížiť expozíciu toxínom čo možno najviac. To znamená hľadanie ekologických a organických produktov. Kupujte organicky pestované ovocie a zeleninu, obzvlášť tie, ktoré sú zaradené do zoznamu najviac kontaminovaných plodín v USA, tzv. Dirty dozen. Podľa kontrol na Slovensku je to veľmi podobné. Mäso a mlieko v supermarketoch väčšinou obsahuje antibiotiká a rastové hormóny, preto ich kupujte od overených lokálnych farmárov. Nepoužívajte plastový riad, obzvlášť nie pri zohrievaní a varení, rovnako ako teflónový riad. Taktiež sa vyhnite jedlu v plechovkách, obsahujú xenoestrogén Bisphenol A, ktorý narúša hormonálnu rovnováhu. Pri produktoch osobnej starostlivosti hľadajte v drogérii tie bez parabénov (xenoestrogén), prevažne z prírodných látok. Veľmi široké využitie má napríklad kokosový olej alebo kakaové maslo. Rovnako postupujte i pri výbere čistiacich prostriedkov, veľa týchto výrobkov môžete nahradiť octom. Osviežovače vzduchu a rôzne vonné sviečky tiež znečisťujú ovzdušie v dome. V jednej štúdii sa našiel jeden alebo viac parabénov v 99% zo 160 vzoriek tkaniva získaných zo 40 mastektómií (operácia vykonávaná na odstránenie tkaniva prsnej žľazy).

Vyhnite sa užívaniu extra hormónov. Najlepšie je vyhnúť sa vystaveniu tela extra hormónom, ako sú estrogén a progestín, ktoré sú obsiahnuté v liekoch ako antikoncepčné tabletky a hormonálna substitučná liečba. Pretože ženský hormón estrogén stimuluje rast rakoviny prsníka, vystavenie estrogénu počas dlhého časového obdobia bez prestávky môže zvýšiť riziko rakoviny prsníka.

Optimalizujte hladinu vitamínu D v krvi. Vitamín D ovplyvňuje prakticky každú bunku v tele a reguluje normálny rast buniek v prsníku. Pôsobí tiež antikarcinogénne. Nedostatok vitamínu D je bežný u pacientov s rakovinou prsníka a niektoré dôkazy naznačujú, že stav s nízkym obsahom vitamínu D zvyšuje riziko vývoja alebo progresie ochorenia.
Vitamín D je prostredníctvom svojich receptorov schopný regulovať rast a spúšťať apoptózu (smrť) malígnych buniek a blokovať angiogenézu v nádore (krvné zásobenie nádorových buniek). Keď JoEllen Welsh, výskumníčka zo Štátnej univerzity v New Yorku v Albany, injekčne podala vitamín D do ľudských rakovinových buniek prsníka, polovica z nich sa scvrkla a zomrela v priebehu niekoľkých dní!
Ďalšou oblasťou prevencie rakoviny prostredníctvom vitamínu D je potlačenie zápalu. Zápaly vedú k poškodeniam a mutáciám v zdravých bunkách a zvyšujú tak riziko rakoviny. Vitamín D aktivuje zároveň aj imunitný systém, ktorý môže zničiť už poškodené bunky. Odporúčaná hladina vitamínu D v krvi je 40-60 ng/ml. Ak máte rakovinu, hladina vitamínu D by mala byť medzi 70 a 100 ng / ml. Najlepším spôsobom na doplnenie zásob je vystavenie pokožky slnečným lúčom v jarnom a letnom období 10 -15 minút bez opaľovacieho krému 3x týždenne v čase od 11:00-15:00. V tomto období slnečné žiarenie obsahuje aj UVB žiarenie potrebné na tvorbu cholekalciferolu. Od septembra do marca ( v našich zemepisných šírkach) je potrebné užívať D3 (cholekalciferol) v podobe doplnku výživy.

Pravidelná fyzická aktivita. Cvičenie znižuje hladinu inzulínu v krvi. Kontrola hladiny inzulínu je jedným zo spôsobov, ako znížiť riziko rakoviny. Cvičenie tiež zlepšuje cirkuláciu imunitných buniek v krvi. Úlohou týchto buniek je neutralizovať patogény vo vašom tele, ako aj ničiť prekancerózne bunky predtým, ako sa stanú rakovinovými. Krátke cvičenie každý deň je oveľa účinnejšie ako dlhé a vyčerpávajúce raz alebo dvakrát týždenne. Je tiež dôležité, aby ste sa každý deň pohybovali a nesedeli dlho, pretože príliš dlhé sedenie  je rizikovým faktorom chronických ochorení a skrátenej dĺžky života, aj keď pravidelne cvičíte. Odporúča sa 7 000 – 10 000 krokov denne.

Vedci zistili, že pacientky vykonávajúce ekvivalent chôdze 3-5 hodín týždenne, znížili pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu prsníka takmer o polovicu v porovnaní so ženami, ktoré prevažne sedeli. V podstate akákoľvek dĺžka týždenného cvičenia zvýšila šance pacientiek na prežitie. Pacientky, ktoré dosiahli najväčší úžitok z cvičenia, boli tie, ktoré trpeli na najčastejšiu, hormonálne citlivú formu rakoviny prsníka. (Predchádzajúce výskumy ukázali, že cvičenie znižuje hladinu estrogénu, čo môže napomáhať rastu rakovinových buniek prsníka.)

Dostatočne a kvalitne spite. Nedostatok kvalitného spánku spôsobuje zníženú produkciu melatonínu, čo súvisí so zvýšeným rizikom inzulínovej rezistencie a prírastku hmotnosti, ktoré následne zvyšujú riziko rakoviny prsníka. Počas spánku Vaše telo regeneruje a opravuje poškodenia, ktoré ste si spôsobili počas dňa. Ideálny čas na spánok je medzi 22:00 a 6:00.  Medzi polnocou a 1 hodinou vrcholí produkcia melatonínu v našom tele.

Redukujte stres.  Zvýšené hladiny kortizolu vytvárajú pro-rakovinové prostredie v tele a zvyšujú riziko úmrtnosti na rakovinu prsníka. Rady, ako si zabezpečiť kvalitný spánok a redukovať stres, nájdete v e-booku 5 krokov k zdravšiemu telu, ktorý si môžete stiahnuť zadarmo tu.

Vyhýbajte sa spálenému mäsu. Zuhoľnatené alebo na ohni pečené mäso súvisí so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka. Akrylamid – karcinogén, ktorý vzniká, keď sa škrobovité potraviny pečú, alebo vyprážajú – zvyšuje riziko rakoviny prsníka.

Vylúčte nefermentované sójové výrobky zo svojho jedálnička. Nefermentovaná sója má vysoký obsah rastlinných estrogénov, tiež známych ako izoflavóny, ktoré sa viažu na estrogénové receptory v tele a modifikujú účinok estrogénov. V niektorých štúdiách sa zdá, že sója v súčinnosti s ľudským estrogénom spôsobuje množenie buniek prsníka, čo zvyšuje šance na vznik mutácií a rakovinových buniek.

Zvýšte citlivosť na inzulínový receptor. Rakovina prsníka je častejšia u žien s cukrovkou alebo vysokou hladinou inzulínu v krvi. Najlepší spôsob, ako to dosiahnuť je cvičiť, vyhýbať sa cukru a obmedziť vysoko sacharidové jedlá ako sú produkty z bielej múky, biela ryža, zemiaky.

Udržujte si zdravú telesnú hmotnosť. Nadváha – definovaná BMI indexom nad 25 – je spojená s vyšším rizikom rakoviny. Je dôležité zbaviť sa nadbytočného tuku, pretože tuk produkuje estrogén.

Konzumujte dostatok vysoko kvalitných živočíšnych omega-3 tukov, ktoré sa nachádzajú v rybách a rybom oleji a obmedzte omega-6 tuky. Nahraďte ich kokosovým, olivovým olejom, maslom alebo kvalitnou masťou. Príliš veľká konzumácia rastlinných olejov spôsobuje zápaly, ktoré zvyšujú riziko rakoviny. Naproti tomu omega-3 mastné kyseliny pôsobia protizápalovo. Zdravý pomer medzi omega3-omega6 by mal byť v rozmedzí 1:1 – 1:5. Znížite tak riziko vzniku rakoviny. Viac o tukoch si môžete prečítať v tomto článku.

Zabezpečte si dostatočný príjem jódu. Jód je dôležitý pri syntéze hormónov a prsia ho potrebujú pre normálny rast buniek.  Najlepším zdrojom sú morské riasy a pri skúmaní preventívnych účinkov najlepšie výsledky dosiahli riasy Nori.  Už jeden plátok Nori na prípravu sushi môže znížiť riziko rakoviny prsníka o polovicu. Alebo si ich v sušenom stave môžete pridávať do polievky. S príjmom jódu to však netreba preháňať, lebo nadbytok môže byť toxický. Odporúčaná denná dávka jódu je 150 mcg denne, horný limit bezpečnej dennej dávky podľa NIH je 1100 mcg denne.

Konzumujte rôznofarebnú zeleninu a ovocie. Podľa tejto štúdie konzumácia rôznofarebnej zeleniny a ovocia znižuje riziko rakoviny prsníka u žien s BRCA mutáciami génov.

Užívajte kurkumín. Je to látka nachádzajúca sa v  kurkume a vo vysokých koncentráciách môže byť veľmi užitočná pri liečbe rakoviny prsníka. Problémom je však zlá vstrebateľnosť, ktorá sa zlepšuje v kombinácii  s piperínom nachádzajúcom sa v čiernom korení. U nás na trhu je množstvo nekvalitných a predražených produktov. Dôležitý je obsah kurkumínu a nie kurkumy. Kvalitný je napr. kurkumín od firmy Naturgreen.  Ukázalo sa, že kurkumín má veľký potenciál pri prevencii metastáz rakoviny prsníka a pôsobí protizápalovo. Taktiež v kuchyni používajte toto korenie čo najčastejšie, pre lepšiu vstrebateľnosť konzumujte kurkumu spolu s tukmi a čiernym korením a pridávajte ju až pred koncom tepelnej úpravy. Pozor v prípade, ak máte anémiu. Dlhodobá konzumácia veľkých dávok kurkumínu môže zhoršiť stav a je potrebné železo dopĺňať.

Obmedzte konzumáciu alkoholu na maximálne dva alkoholické nápoje  týždenne.

Kojte výhradne až do šiestich mesiacov. Výskumy dokazujú, že to znižuje riziko rakoviny prsníka.

Estrogénový metabolizmus – Estrogén sa v organizme premieňa na metabolity, ktoré sú buď  “dobré” (2α-hydroxyestrón) alebo “zlé” (16α-hydroxyestrón). Tento pomer 2/16 α-OHE1 môže slúžiť ako biomarker zvýšeného rizika rakoviny prsníka. Za ideálnych podmienok sú tieto dva metabolity v tele v ideálnom pomere. Dobrý metabolit je nevyhnutný pre správny vývin prsníkov, naproti tomu tzv. “zlý metabolit estrogénu” súvisí s rozvojom nádorov v prsiach a maternici. Hlúbová zelenina ako je brokolica, kapusta, alebo karfiol zlepšujú tento pomer v prospech dobrého metabolitu. Obsahujú zlúčeninu Indol-3-Carbinol, ktorá sa v žalúdku mení na 3,3-Diindolylmethane (DIM), ktorý vyplavuje estrogén z nášho tela. Na našom trhu je prírodný produkt Indonal, ktorý  túto zlúčeninu obsahuje, alebo produkt Indol3C.
Pre estrogénový metabolizmus je nevyhnutný aj funkčný estrobolóm – súbor črevných baktérií  a konkrétnejšie bakteriálnych génov, produkujúcich enzýmy, ktoré pomáhajú metabolizovať estrogén. Vaša črevná mikroflóra je preto súčasťou systému, ktorý je životne dôležitý pri vylučovaní hormónov z tela a zohráva dôležitú úlohu pri hormonálnej rovnováhe. Zlepšíme si ju konzumovaním fermentovaných potravín (kyslá kapusta, kefír, bryndza), užívaním probiotík  a obmedzením cukru.

Silvia Sklabinska
Som nadšeným stúpencom zdravého životného štýlu a mojim poslaním je inšpirovať ženy a pomáhať im, aby aj ony viedli zdravší a plnohodnotný život v súlade so svojim cyklom. Som autorkou knihy Kuchárska kniha pre všetky fázy vášho cyklu>> Môj príbeh si prečítate tu>>
Komentáre